Forum Żydów Polskich Forum Żydów Polskich
2092
BLOG

Dzisiaj śledzimy losy śledzi

Forum Żydów Polskich Forum Żydów Polskich Kultura Obserwuj notkę 28

W tym roku 1-szego grudnia rozpoczyna się żydowskie święto Chanuka. Na ogół kojarzone jest ono z zapalaniem świec w tradycyjnym, chanukowym, dziewięcioramiennym świeczniku zwanym chanukiją.

Fotografia za: muzeumplw.webpark.pl/judaica.html

Tekst o święcie Chanuki przedstawimy na początku przyszłego tygodnia, a dzisiaj coś dla ciała. Zanim coś upichcicie w okresie Chanuki, najpierw powinniście poćwiczyć w wolny weekend. W weekend jest wystarczająco dużo czasu na wyszorowanie garnków przypalonych podczas pierwszych nieudanych prób kulinarnych. ;)

 Większości świąt o charakterze religijnym towarzyszą tradycyjne dania, podawane właśnie na okoliczność konkretnego święta. Z Chanuką jest podobnie. Poniżej przedstawiamy przepis na latkes, czyli... placki ziemniaczane przyrządzone na sposób żydowski. Do pozostałych tradycyjnych dań odsyłamy do tekstu Haliny Marcinkowskiej, która dzisiaj gotuje dla Was w naszym serwisie internetowym: http://fzp.net.pl/swieta-zydowskie/kuchnia-chanukowa.

A gdzie te tytułowe śledzie? Wyśledzicie je właśnie w kuchni Haliny. :)

Smacznego!

 

Każde święto prócz czynnika religijnego i duchowego wymaga pewnej oprawy. A jak świętować jak nie przy smakołykach? Żydowskie święta to tradycja, także tradycja potraw i produktów używanych do ich przyrządzania. Ponieważ oliwa odegrała istotną rolę w historii cudu chanukowego, w trakcie trwania święta serwujemy potrawy przyrządzane na oleju. Najbardziej popularne są placki ziemniaczane zwane latkes oraz pączki - sufganiot. Innym zwyczajem jest serwowanie potraw przygotowanych z mleka i serów na pamiątkę Judyty i jej odwagi.

 

 

Latkes I:

4 średniej wielkości ziemniaki, 1 średniej wielkości cebula, 1/2 zielonej papryki*, 2 jajka, 2 natki z pietruszki*, 3/4 filiżanki mąki macowej, sól i pieprz do smaku, olej roślinny.
(*) - te dwie rzeczy nie są tradycyjnymi składnikami latkes.

Zetrzyj ziemniaki, cebulę i zieloną paprykę do dużego garnka. Wyciśnij cały zbędny płyn. Dodaj jajka i natkę i dobrze wszystko razem zamieszaj. Dodawaj stopniowo mški macowej przez cały czas mieszając, aż do otrzymania lepkiej, przypominającej ciasto mieszaniny (może będziesz zmuszony zużyć całą mąkę w zależności od tego jak wysuszone były warzywa). Dodaj kilka szczypt czarnego pieprzu i soli (tylko nie kosztuj mieszaniny - jest obrzydliwa!). Nie martw się, jeśli mieszanina przybierze pomarańczowawy odcień; zniknie to podczas smażenia. Ogrzej około 1,5 centymetra oleju do średniej temperatury. Uformuj masę w małe cienkie placuszki o rozmiarze małej bułki hamburgerowej. Usmaż wszystko na oleju. Bądź cierpliwy: zajmie to trochę czasu, a ciągłe przerzucanie i obracanie smażących się placków usmaży je tylko na powierzchni - w środku będą surowe. Obróć je na drugą stroną dopiero wówczas, gdy spód przybierze złotobrązowawy kolor. Ułóż gotowe latkes na papierowym ręczniku w celu wysuszenia. Jedz ciepłe z sosem kwaśnym lub jabłkowym. Można je odgrzać w kuchence mikrofalowej, ale nie w piecyku, chyba, że naprawdę prawidłowo je zrobisz. Wariacje na temat latkes mogą być przeróżne, praktycznie wszystko można tam dodać np. tuńczyka, makrele, mogą być latkes marchwiowe lub dyniowe (tak samo wykonać tylko zamiast ziemniaków bierzemy marchew lub dynie).

 

Pichci, smaży, gotuje, dusi, opieka, uciera, wałkuje, blanszuje, maceruje, podlewa, skrawa, smaruje, nakłada i co tam jeszcze...: Halina Marcinkowska - szefowa Forum Żydów Polskich dzisiaj wyluzowana w kuchennym fartuszku.

 

Nasz portal: https://forumzydowpolskichonline.org/

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura